АСТАРТА підбиває виробничі підсумки 2008 року

В грудні АСТАРТА підбила основні підсумки виробничої діяльності у 2008 році. Зокрема, компанія зібрала понад 394 тис. тон зернових та олійних (зростання на 96%, порівнюючи з минулим роком), поставила споживачам більше 32 тис. тон молока (зростання на 20%). Агрофірмами компанії було зібрано більше 1,5 млн. тон цукрового буряку (зростання на 61%), а цукровими заводами буде перероблено більше 1,7 млн. тон (зростання на 40%). Компанія планує виробити понад 235 тисяч тон цукру (+51%, порівнюючи з минулим роком), практично в два рази збільшивши свою частку в національному виробництві з минулорічних 8,4% до 15%. При цьому, доля власного цукрового буряку в переробці досягла 84% (71% в минулому році).
Реалізуючи стратегію розвитку, в 2008 році Холдинг реалізував об'ємну інвестиційну програму. Проведена модернізація цукрових заводів, в яку було вкладено біля 15 млн. доларів США, суттєво розширився парк сільськогосподарської техніки: придбані комбайни, сіялки, сушарки, трактори та вантажні автомобілі провідних виробників України,  Європи та США на суму близько 20 млн. доларів США.
АСТАРТА суттєво збільшила потужності з виробництва цукру, здійснивши заміну ряду ключових компонентів (фільтр-преси, центрифуги, цукрорізки, вакуум-апарати і т.д.) на п'яти власних цукрових заводах, а також придбавши ще один - Наркевицький в Хмельницькій області. В даний час загальна потужність цукрових заводів компанії складає 20 тисяч тон цукрового буряку на добу, суттєво підвищились виробничі і техніко-економічні показники, зменшилось споживання природного газу на одиницю виробленої продукції.
Компанія також збільшила площі земель в довгостроковій оренді до більше ніж 160 тисяч гектарів (зростання на 19% порівнюючи з груднем минулого року). Важливою перевагою Холдингу є те, що обробляється практично вся земля, що орендується, а завдяки науково-обгрунтованій системі сівозміни її родючість в господарствах АСТАРТи зростає з року в рік, забезпечуючи високі врожаї.
Так, кращі показники Холдингу були досягнуті в Полтавській області, де земля орендується 3 і більше роки: озима пшениця - 67,4 ц/га (агрофірма "Золота гора"), ярий ячмінь - 56,1 ц/га (агрофірма "Пустовійтове"), кукурудза - 107,5 ц/га (агрофірма "ім.Довженко"), соняшник - 33,2 ц/га (агрофірма "Пустовійтове"), цукровий буряк - 665 ц/га (агрофірма "Золота гора"). В цілому по компанії середні показники врожайності впритул наблизились до рівня східноєвропейських країн ЄС, перевищивши середні показники по Україні на 30-40%.

Коментар Генерального директора АСТАРТи В.Іванчика: "Ми задоволені виробничими показниками минулого року. Добре спрацювали  наші агрофірми, котрим вдалось виростити, зібрати та зберегти гарний врожай ранніх зернових та технічних культур. Ми переробили рекордний обсяг цукрового буряку і вийшли на перше місце по виробництву цукру в Україні.
В той же час, теперішні ринкові умови не дають нам нагоди "спочивати на лаврах". Зараз ми проводимо активну роботу з реформування Холдингу, направлену на зниження невиробничих витрат і подальше підвищення нашої ефективності.
В минулі роки наш розвиток часто носив екстенсивний характер, ми росли за рахунок динамічного розширення земель в оренді, придбання нових активів. Зараз ми робимо основний наголос на інтенсифікацію сільськогосподарського і цукрового виробництва, зокрема, максимально ефективне використання наявних ресурсів, підвищення продуктивності праці та енергоефективності.
Ми також готуємось до нового виробничого сезону, закладаючи основи майбутніх врожаїв. Зокрема, ми засіяли більше 34 тис. га озимими і підготували до посіву цукрового буряку 35,5 тисяч га."